Kürtaj
Kürtaj genel anlam da rahim içi temizleme işlemidir. İşlem başlamadan önce hasta jinekolojik masaya yerleştirilir ve hastanın istek ve durumuna göre genel yada lokal anestezi uygulanır. Kişi 18 yaşından büyük ve evli ise eşinin de onayı alınarak işlemi gerçekleştirilir. 18 yaşından büyük bekar kadınlar ise sadece kendi onayları ile bu işlem gerçekleştirilmektedir.
Hasta herhangi bir ağrı yada acı duymamaktadır. işlemi yasal süresi 10 haftadır. Kürtaj işlemleri vakumlu yöntem ile rahim içine zarar verilmeden gebelik sonlandırılır ve işlem tamamlanır
Kürtaj sonrası kadın isterse tekrar hamile kalabilir. 10 haftaya kadar yapılan kürtajlarda hafif kanmalar gerçekleşebilir ama bu kanamaların herhangi bir hayati tehlikesi olmamaktadır.
Kürtaj ( Tıbbi – tahliye ) Yasal Süresi Nedir?
Ülkemiz de kürtajın yasal sınırlaması son adet tarihin den itibaren 10 (on) hafta ile sınırlıdır.
Fakat gebeliğin devam etmesi anne açısın dan hayati bir tehlike oluşturuyorsa yani anne de kronik, kalıtsal bir hastalık var ise ve bununla birlikte gebeliğe zarar verecek ilaçlar kullanmak zorunda ise annenin hayatı düşünülerek gebeliğin haftasına bakılmaksızın sonlandırabilir. Bunun için resmi bir hastane de sağlık kurulu raporu çıkartılır.
Heyet raporu ile ancak 10 hafta üstü kürtaj olabilir. Rahim için de bebekle bağdaşmayan ve doğduktan sonra oluşabilecek sağlık problemleri ultrason ve tarama testleri ile tespit edilir ise bebeğin hayatı düşünülerek gebelik sonlandırılabilir..
Hastane ortamın da ve Uzman Doktor kontrolü altın da olmalıdır.
Kürtaj da Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Kürtaj cerrahi bir işlemdir. Tecrübeli kişiler tarafından uygulandığın da riski yok denecek kadar azdır.
Kürtaj öncesi yapılan ultrasonlu muayenede gebeliğin büyüklüğü ve rahim içindeki yerleşimi tam olarak belirlenir. Ve sonrasın da hastaya gerekli bilgi verilir ve psikolojik yönden hasta ve hasta yakınının rahatlaması sağlanır.
18 yaşını doldurmuş bayanın rızası alınarak, evli ise eş rızası ile birlikte alınarak isteğe bağlı kürtaj – vakum kürtaj olabilir.
Kürtaj işlemi steril ortam da genel yada lokal anestezi olarak uygulanabilir.
İsteğe bağlı tıbbi-tahliye, kürtaj veya kürtaj işlemi sırasında vakum kürtaj – vakum aspiratör ve kürtaj kanülleri kullanılır ve kullanılan kanüller kişiye özel olmalıdır.
Kürtaj Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli ?
Kürtaj sonrası doktorun reçete ettiği ilaçlar düzgün şekilde kullanılmalıdır.
Kürtaj işlemin den sonra herhangi bir enfeksiyon oluşmaması için 7-10 gün arası cinsel ilişki önerilmez.
Kürtaj işleminden sonra kişinin banyo yapmasında herhangi bir sakınca yoktur. ANCAK enfeksiyon riski nedeniyle vajinal duş önerilmez.
Daha Fazla Bilgi için 0530 388 38 63 arayabilir yada web sitemizi www.egejinekoloji.comziyaret edebilirsiniz
Op.Dr. Mustafa Nuri Alihanoğlu Tüm Sorularınıza Cevap Veriyor
Sağlılı Günler Dileriz